Hva er FNs bærekrafts mål?
FNs bærekrafts mål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. FNs bærekrafts mål består av 17 mål og 169 delmål. Målene skal fungere som en felles global retning for land, næringsliv og sivilsamfunn. Skal vi løse klimakrisen, kreves kollektive tiltak og strukturelle endringer. Men alle kan gjøre en forskjell. Alle som ønsker å leve et mer klimavennlig liv, sender viktige signaler til politikere, næringsliv og omgivelsene rundt seg.
Hva menes med å bli en mer bærekraftig person, og hvordan kan vi med små grep bli en mer bærekraftig person?
De fleste vil bli bærekraftig, men vet ikke helt hvordan. Vi trenger kunnskap om at de små dryppene, stegene hver enkelt av oss tar, hvilken betydning det har. Jeg ønsker å komme med forslag til de små dryppene vi alle kan gjøre. Jeg tenker på de enkle grepene og tingene vi lett kan endre i hverdagen. Kanskje vi blir mer bevisste rundt hva det grønne skifte innebærer og hva hver enkelt kan bidra med.
Jeg håper å komme med ett forslag hver uke, og i den forbindelsen håper jeg dere sender meg forslag jeg kan legge ut. Send ditt forslag til: anna.marita.braaten@skole.rogfk.no
Forslag til å bli en mer bærekraftig person:
9. Drikk vann fra springen: Bare ca 17% av plasten fra blant annet vannflasker blir gjenbrukt, og ved å drikke springvann vil du unngå unødvendig plastavfall.
Velger du flaskevann fremfor vann fra springen, går det med 1500 ganger mer energi og det slippes ut 80 ganger mer CO2. Ironisk nok kjøper nordmenn mer og mer vann på flasker, når vi er så heldige at vi nesten uten unntak kan drikke rent og friskt vann rett fra springen. I 2020 ble det i Norge solgt 14 millioner liter flaskevann, ifølge tall fra den norske Bryggeri- og Drikkevareforeningen. Invester i en fin, miljøvennlig drikkeflaske som du liker, i stedet for å kjøpe flaskevann. Da sparer du naturen for belastningen det gir å produsere, transportere, lagre og gjenvinne plastflasken. Du er også med på å redusere plastbruken og minimerer sjansen for at plast havner på avveie.
8. Kobberpuss med sitronsyre, Zalo og vann. Fyll en beholder tilpasset til det du skal pusse med varmt vann. Tilføy ½ til 1 pose sitronsyre (kjøpes i krydder- eller bakehyllen på butikken) og noen dråper Zalo. La messingen og kobberet ligge i blandingen i ca. et kvarter. Sjekk om metallet har blitt blankt. Hvis det fortsatt er litt skittent, vask det med en svamp i vannet, og la det ligge litt til. Vask av med såpevann og skyll godt. Tørk med en et mykt håndkle.
7. Det nærmer seg jul. Julegaver er en glede å gi og en glede å motta. Gir vi alle 1 alternativ gave i år, så vil det påvirke bærekraftmål.
Forslag til gaver:
- Hjemmestrikkede votter, luer, sokker osv.
- Velg en presang kjøpt på Finn.
- Gi et klippekort på 3 hjemmelagde kaker mottaker kan bestille hos deg i 2023.
- Klippekort på 4 barnevakter til småbarnsforeldre for bruk i 2023.
- Lag en kurv med hjemmelagde godsaker, fra hermetisert frukt, bær, chiligele, grønne tomater, marsipan osv.
- Klippekort på hundepass.
- Opplevelse som konsert, teaterbesøk, kino.
- Inviter på en fjelltur fra hytte til hytte.
- Hjelp til praktiske gjøremål, f.eks. oppussing osv.
6. Bruk sparepærer eller LED-pærer: Slike lyspærer har over åtte ganger lenger levetid enn glødepærer, og med sparepærer kan du kutte strømforbruket med opp mot 75%.
5. Drikk vann fra springen: Bare ca 17% av plasten fra blant annet vannflasker blir gjenbrukt, og ved å drikke springvann vil du unngå unødvendig plastavfall. Velger du flaskevann fremfor vann fra springen, går det med 1500 ganger mer energi og det slippes ut 80 ganger mer CO2. Ironisk nok kjøper nordmenn mer og mer vann på flasker, når vi er så heldige at vi nesten uten unntak kan drikke rent og friskt vann rett fra springen. I 2020 ble det i Norge solgt 14 millioner liter flaskevann, ifølge tall fra den norske Bryggeri- og Drikkevareforeningen. Invester i en fin, miljøvennlig drikkeflaske som du liker, i stedet for å kjøpe flaskevann. Da sparer du naturen for belastningen det gir å produsere, transportere, lagre og gjenvinne plastflasken. Du er også med på å redusere plastbruken og minimerer sjansen for at plast havner på avveie.
4. Tips rensing av kaffetrakteren. Du kan selvfølgelig bruke både rensemiddel for kaffemaskiner, men visste du at også eddik egner seg til rengjøring? Eddik er surt, har lav pH, og fungerer derfor som kalkfjerner. Kjerringråd for enkel rens av kaffetrakteren. Kaffemaskinen kan renses ved hjelp av eddik og vann, ifølge vaskeboken «Ren glede». Kjør én del eddik og to deler vann gjennom kaffetrakteren. Deretter må du kjøre gjennom tre omganger med rent vann. Eddik til vask og rens bør være fem eller syv prosent.
3. Velg kvalitet fremfor kvantitet. Klærne våre påvirker miljøet mye mer enn vi kanskje tror. Kjøp kvalitet framfor kvantitet om det kan forlenge bruksperioden for varen. Det er mer økonomisk og mer bærekraftig.
2. Velg energimerke A: Husholdningsapparater har energimerking fra A til G, og et apparat med energimerke A krever betydelig mindre strøm enn et tilsvarende apparat med energimerke G.
1. Trenger du en plastikkpose når du kjøper en sitron eller en lime? Tenk plastreduksjon.